BCAA aminozuren
Waarom zijn BCAA's aminozuren (zo) goed voor je ?
BCAA's staan voor Branched Chained Amino Acids, in dit artikel ga ik je uitleggen waarom dit zo'n belangrijk supplement is die niet alleen voor sporters is.
BCAA wat zijn dit ?
Voor dat ik je de voordelen van BCAA ga vertellen is het belangrijk dat je weet wat BCAA's zijn. Het lichaam bevat 2 hoofdtypen aminozuren : essentieel en niet-essentieel. Van de 9 essentiële aminozuren zijn 3 BCAA's.
Deze 3 BCAA's bestaan uit Leucine, Iso-leucine en Valine, welk elk een unieke eigenschap hebben. Deze aminozuren concentreren zich met name in de spieren, waar ze nodig zijn voor opbouw en herstel van spierweefsel en daarnaast kunnen worden afgebroken voor productie van energie. Ook zorgen BCAA's voor minder snelle verzuring van de spieren.
Tevens zijn er sterke aanwijzigingen dat BCCA's de synthese van mitochondriën ( energie producerende organellen in lichaamscellen ) bevorderen en daarmee de vitaliteit van weefsels ondersteunen en weefselveroudering tegengaan.
Een goede inname van BCAA's is gunstig voor, spiermassa, spierkracht, spiercoördinatie, uithoudingsvermogen en vitaliteit. Beweging bij gebruik van BCAA's heeft een gunstige effecten op je spieren. Tevens zijn BCAA's belangrijk voor het goed functioneren van de lever, hersenen en het immuun- en antioxidantsysteem.
Voor wie is BCAA's supplement
Voor duursportes gaan BCAA's immunoseppressie, bij ouderen heeft het een gunstig effect op de weerstand tegen infecties.
Als je wilt afvallen en je volgt een calorie beperkend dieet, waarbij je sport, wandelt of fiets, betekend dit dat je niet voldoende calorieën binnenkrijgt die nodig zijn om oa je spieren te "voeden" voor kracht. BCAA's kunnen je beschermen tegen katabolisme, waarbij je lichaam zowel spieren als vet afbreekt voor energie.
Dus als je wilt afvallen, vet maar geen spieren, zijn BCAA's erg belangrijk om spierverlies te voorkomen, wat ook kan resulteren in energie verlies. Doordat je gaat bewegen met een calorietekort betekent dat er minder glycogeenvoorraden beschikbaar zijn voor energie, dus spiereiwitten worden afgebroken tot aminozuren die als energie kunnen worden gebruikt. Door BCAA's te consumeren kun je je spieren verzadigen om voor voldoende spierenergie te zorgen.
De hersenen en BCAA's
De vertakte aminozuren zijn essentieel voor de groei, reparatie en functie van cellen en weefsels. In de hersenen zijn BCAA's essentieel voor de synthese van neurotransmitters. Bij verbranding van BCAA's ontstaan ook glutamaat, dat naar behoefte in glutamine kan worden omgezet. Heb je een extra steuntje nodig, voor concentratie, examen of focus, denk dan eens aan BCAA-supplement.
Diabetisch en BCAA's
Leucine, een van de drie aminozuren van BCAA, verhoogt de insulinegevoeligheid en insuline-afgiften waardoor het zorg draagt bij een gezonde glucosestofwisseling. isoleucine is ook betrokken bij de glucosestofwisseling en bevorderd daarnaast de vetzuuroxidatie. Metabolieten die bij de verbranding van BCAA's ontstaan, kunnen naar de lever worden getransporteerd en daar worden gebruikt voor de synthese van glucose (gluconeogenese). Bij diabetisi zorgen BCAA's voor een betere glycemische controle, gaan ze versnelde spierafbraak bij het ouder worden tegen en ondersteunen ze vermoedelijk de hart- en nierfunctie. Ook zijn er aanwijzingen dat een hogere inname van BCAA's de kans verkleint om diabetes te ontwikkelen. Tevens was een hogere inname van BCAA's in humaan epidemiologisch onderzoek geassocieerd met een kleinere kans op overgewicht en obesitas, vermoedelijk door het verhogen van de basale stofwisseling, het bevorderen van de opname en oxidatie van glucose in spierweefsel, het remmen van eetlust en verhogen van de leptinesecretie door vetweefsel.
Heb jij een tekort aan BCAA's ?
Symptomen van een mogelijk te kort zijn, afname van spierkracht en spiermassa, gebrek aan energie en uithoudingsvermogen, verwarring en gevoel van watte in je hoofd, depressie, verstoorde glucose-, vet en eiwitstofwisseling.
Hoe gebruik je BCAA's en welke samenstelling
Je hebt diverse BCAA's samenstelling maar ik ga uit van de meest gebruikte, verkochte samenstelling de BCAA 2:1:1. De BCAA's neem je in met water of vruchtensap, niet met een eiwit bevattende (zuivel) drank.
Algemeen gebruik : 3-9 gram per dag, tussen de maaltijden in. Minimaal 30 min. voor of 2 uur na een maaltijd
Sport of heb je een actief leven /werk : 10-20 gram per dag
Belangrijk om te weten voor je start met BCAA's
Inname met vruchtensap verhoogt de opname van BCAA's, gebruik je corticosteroïden dan kan de behoefte aan BCAA's verhogen door verhoging van de afbraak van BCAA's en afname van eiwitsynthese, gestimuleerd door BCAA's. Gebruik je Levodopa, dan kan de opname van levodopa vanuit het maagdarmkanaal en het transport naar de hersenen worden geremd door BCAA's. De werkzaamheid van Levodopa neemt mogelijk af door suppletie van BCAA's
BCAA's dragen bij aan een gezonde glucosestofwisseling en kunnen de werking van antidiabetica ondersteunen, diabetisch dienen hiermee rekening te houden.
Neem BCAA's niet samen in met andere aminozuren zoals tryptofaan, fenylalanine, tyrosine en/of methionine. Ze gebruiken dezelfde transportmechanisme en remmen elkaars opname.
Bij twijfel of het iets voor jouw is, raadpleeg altijd je huisarts of specialist